Ga je verhuizen, verandert je gezinssamenstelling of budget of ben je ontevreden over je huidige abonnement? Dat zijn allemaal situaties waarin je op zoek kunnen gaan naar een nieuw internetabonnement. In deze tijd is het niet meer zo ingewikkeld om het hele aanbod te overzien, want dat gaat gemakkelijk op een website als Breedbandwinkel. Maar hoe kom je tot de juiste keuze? We leiden je in vier stappen naar het kiezen van een nieuw internetabonnement.

Welke aansluitingen zijn er in huis?

Voordat je duikt in de wereld van aanbiedingen voor internetabonnementen op Breedbandwinkel, is het nuttig om te weten wat er überhaupt mogelijk is bij jou thuis. Er zijn immers verschillende typen internetverbinding: DSL-internet via de telefoonlijn, kabelinternet via de televisieaansluiting of glasvezelinternet via een glasvezelaansluiting. Eigenlijk hebben alle huizen de eerste twee aansluitingen wel, hoewel het geen kwaad kan om ze te lokaliseren. De vraag is echter of je ook al een glasvezelaansluiting in huis hebt. Woon je pas kort op je huidige adres, dan kan het zijn dat deze er al zat en moet je ernaar op zoek gaan. Woon je al lang op dit adres en is er niemand langs geweest in de afgelopen jaren om zo’n aansluiting in huis te maken, dan is glasvezelinternet dus geen optie voor jou.

Wat heb je nodig?

Als je weet wat er mogelijk is in huis, is de volgende stap om op een rijtje te zetten wat je behoeften zijn. Hoe ga je je internetverbinding gebruiken? Ben je alleen of zijn er meerdere gebruikers die tegelijkertijd van de internetverbinding gebruik willen kunnen maken? In de regel is het zo dat één persoon voldoende heeft aan een downloadsnelheid van zo’n 25 Mbps voor licht internetten en streamen en je voor elke extra persoon daar 10 Mbps bij moet optellen. Dan kun je vaak nog af met goedkoop DSL-internet, hoewel je wel moet beseffen dat dit het minst stabiele type internetverbinding is en de afstand van je woning tot de wijkcentrale de maximaal haalbare snelheid beperkt. Let op: heb je veel ‘slimme apparaten’ in huis? Houd er dan rekening mee dat deze ook van de verbinding gebruikmaken. Wil jij of iemand anders in huis veel grote bestanden downloaden of online gamen? Dan kun je beter kiezen voor kabelinternet of glasvezelinternet met minimaal 150 Mbps. Glasvezelinternet is de beste keuze, omdat je daarbij ook snel data kunt verzenden. Handig voor het versturen van grote bestanden, maar ook voor een soepele game-ervaring.

Televisie of niet?

Nu je weet wat voor internetabonnement je nodig hebt, moet je nog bepalen of je daar ook een televisieabonnement bij wilt en zo ja, wat daar precies in moet zitten. Deze abonnementen worden immers doorgaans gecombineerd. Maar je kunt er ook voor kiezen om géén televisieabonnement te nemen. Dit doe je als je voldoende hebt aan je streamingsdiensten en eigenlijk geen behoefte meer hebt aan lineaire televisie volgens programmering. Een alternatieve mogelijkheid is om online tv te nemen bij je internetprovider, zodat je via een app alsnog naar live televisie kunt kijken via je internetverbinding. Pauzeren en opnemen is dan echter geen optie.

Andere aandachtspunten voor je definitieve keuze

Op basis van bovenstaande keuzes weet je naar wat voor abonnement je op zoek bent, en kun je dus passende aanbiedingen gaan vergelijken. Daarbij is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Kijk naar de looptijd van het contract dat je zou aangaan, maar let ook goed op of er nog verborgen kosten bijkomen, zoals aansluitkosten. Die zijn er bij een andere aanbieder wellicht niet, namelijk. Neem ook de reputatie van de aanbieder in overweging. Kijk naar wat andere mensen zeggen over hun ervaringen ermee, want dat geeft vaak een beeld van de pluspunten en pijnpunten en kan je frustraties helpen voorkomen.

Een goede internetverbinding is een belangrijk onderdeel van comfortabel wonen, en dat begint bij het juiste internetabonnement. Daarom is het zo belangrijk om deze zorgvuldig uit te kiezen. Zo vind je het internetabonnement dat past bij je behoeftes, en hopelijk ook bij je budget!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *